500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Skal vi spandere et regnskapskurs på NRK Brennpunkt?

Etter å ha sett Dagsnytt 18 i kveld sitter jeg igjen med en stor usikkerhet. Ikke usikkerhet om fakta, men usikkerhet om NRKs redaktør for dokumentar og samfunn, Frank Gander virkelig mente det han sa. Er det flere enn meg som er usikre på om Gander faktisk tullet, eller om han virkelig mente dette alvorlig?

Frank Gander presterte altså på Dax18 i kveld å si at NRK Brennpunkt ikke har fått dokumentasjon på at lånene i BCC Financial er tilbakebetalt. Hvordan han kan komme med en slik påstand er for meg komplett uforståelig. Jeg klarer ikke se noen annen forklaring enn at redaksjonen ikke kan lese et regnskap.

Ganders eksempel for å illustrere hva han mente ble bare utrolig komisk. Han klarte altså å si at hvis han har hatt lån i en bank og den banken gikk med overskudd, så betydde ikke dette at lånet hans var tilbakebetalt. Nei, akkurat dette tror jeg faktisk enhver femteklassing kan være enig i. Men når regnskapets balanse viser at banken er nedlagt og alle utlånssaldoer står i null, så betyr det at alle har gjort opp gjelden sin. Så kan man si at lån kunne jo være ettergitt. Da måtte de i så fall vises i resultatregnskapet. Resultatregnskapet viser at kun to lån er ettergitt. Det gjelder to spesifikke mindre lån til den nederlandske stiftelsen HMC, som ble frastjålet pengene sine av NRK Brennpunkts kilde! Regnskapene ligger offentlig tilgjengelig, og i tillegg påstår Gander at NRK sitter på «internbankens» egen dokumentasjon!

BCC hadde en viss mistanke om at redaksjonen kanskje ikke vare noen kløppere på regnskap. Derfor var alt dette stilt opp i en presentasjon som ble gjennomgått i møte med redaksjonen. BCC har i etterkant lagt ut presentasjonen på sine nettsider. Den relevante delen er fra slide 16. Kan det sies klarere enn dette? Etter denne presentasjonen kom NRK Brennpunkts journalister så vidt jeg vet aldri tilbake og ba om ytterligere forklaring eller mer dokumentasjon. Selv har jeg også gjentatte ganger presisert at alle lån er tilbakebetalt og lånene har vært i henhold til interne retningslinjer. Jeg har også gjentatte ganger skrevet at journalistene måtte komme tilbake til meg dersom de ikke var fornøyde med dokumentasjonen.

NRK Brennpunkt, det er altså IKKE slik man skal balansere et regnskap…

At noe som så enkelt kan bevises gjennom regnskaper skal være så vanskelig å forstå, er for meg helt ufattelig. Jeg har nå gjennom en lang dialog forsøkt å forklare journalistene helt grunnleggende ting, som de i programmet har presentert på en helt feil måte. La meg ta et eksempel til. Når det gjelder Nordli Gård påstår NRK Brennpunkts Harald Eraker først at jeg hadde tjent titalls millioner ved at mine lån på eiendommen ble slettet. Denne påstanden har jeg jo skriftlig, det er ikke tull… Så forklarte jeg på det jeg trodde var en temmelig pedagogisk måte at BCC hadde bedt om at et bygg ble reist på Nordli Gård, og at det ble avtalt at BCC ordnet byggelånsfinansiering. Dette skjedde altså fra BCC Financial. Jeg forklarte også at da eiendommen ble solgt så ble lånene gjort opp, og at regnskapene viste at eiendommen ble solgt med tap. Spørsmålet jeg fikk i retur fra Harald Eraker i NRK Brennpunkt var: Hvis det var slik at det var BCC gjennom deg som lånte fra BCCF for å bygge et BCC-bygg på Nordli gård, hvorfor måtte BCC da betale leie for å benytte en bygning de selv hadde finansiert? Hvorfor var ikke BCC med som selger av Nordli gård, hvis det var de som hadde finansiert den delen av utbyggingen du beskriver i ditt svar?

For meg er det vanskelig å vite om Eraker gjør seg dum bare for å se hvordan jeg reagerer, eller om han virkelig ikke skjønner mer enn dette. Det virker altså som at han mener «finansiere» er det samme som å ta kostnaden. Harald Eraker, jeg antar at det er en bank som har finansiert huset ditt, men du mener vel ikke at det er banken som har tatt kostnaden for å kjøpe det?

Regnskap framstilles ofte som et tørt og kjedelig fag. Nå er det blitt oppklart at regnskapsfag er nettopp det man burde studere for å få humor i hverdagen. Helt seriøst, jeg tror vi burde gå sammen og spandere et kurs i regnskap på NRK Brennpunkt-redaksjonen!

Les også:

NRK Brennpunkt – pengene som forsvant

NRK Brennpunkt med grove faktafeil

Uredelig av NRK Brennpunkt

Frank Gander, nå er det på tide å ta ansvar!

NRK Brennpunkt fikk meg tilbake i manesjen

Dersom kildevernet er absolutt, hva med kildekorrupsjon?

NRK Brennpunkt lager dokumentar om meg – uten min historie

Mine opplevelser med NRK Brennpunkts kilder

NRK Brennpunkt – Bevisenes fargerike reise

×