500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Vi jobber dugnad for hundrevis av millioner

«Har gjort dugnadsarbeid verdt flere millioner kroner». «Utførte dugnad for 25 millioner». «Dugnad for 115 millioner». De mange avisoverskriftene er nesten like store som tallene. Bildene viser ivrige dugnadsarbeidere i full aktivitet. Nå må vel noen snart få satt en stopper for all denne dugnadsvirksomheten i BCC?


Dugnadsinnsatsen roses

Problemet er bare at disse overskriftene og bildene handler ikke om BCC. Det skjønner vi fort når vi går videre inn i artiklene. Da roses nemlig dugnadsinnsatsen opp i skyene. Hvilket jeg for min del synes er helt på sin plass. Vi jobber dugnad for hundrevis av millioner. Da mener jeg ikke vi i BCC, men vi i Norge.

La oss ta en litt uhøytidelig titt på noen saker som et par raske søk på internett bringer fram:

 • Dugnad i kommersielt aksjeselskap? Eliteklubben Vipers Topphåndball AS er et slikt selskap. 23 spillere og et lite støtteapparat har ifølge Fædrelandsvennen jobbet dugnad for 700.000 i 2015, og styrer mot millionoverskudd. De har pusset opp asylmottak og drevet pub. Lurer på hva LO og NHO synes om dette?
 • Haugesunds Avis anslår at idrettslagene i byens idrettskrets jobber dugnad for 115 millioner i året.
 • Fædrelandsvennen skriver om Mandal Motorbåtforening, som har jobbet minst 3.000 dugnadstimer for å få et av landsdelens flotteste anlegg i skjærgården.
 • 150 medlemmer i Skiptvet skytterlag og den lokale jeger- og fiskeforeningen bygget ny skytebane til rundt 4 millioner kroner ifølge Smaalenes Avis. Summen ble halvert takket være en ivrig dugnadsgjeng.
 • Budstikka kunne i 2012 rapportere at ishockeyklubben Frisk Asker ble reddet fra konkurs etter hektisk jobbing og giverglede fra store og små verdt 2,2 millioner kroner. Gladsaken ble også slått opp i Dagbladet, VG og flere andre aviser.
 • 2007 fastslo avisen Oppland Arbeiderblad at idrettslag i Østre Toten jobbet dugnad for ca 25 millioner kroner i året.
 • Publikasjonen Idrett & Anlegg rapporterte om at i Mo i Rana ble Skillevollen idrettspark bygget ut for 66 millioner kroner, hvorav ca 25 millioner var dugnad.
 • Vår alles kjære Drammens Tidende kunne i 2014 slå opp en gladsak om 28 russejenter som tjente over 200.000 kroner på å selge dopapir. Jeg lurer på om det var konkurransevridende… I samme reportasje hyller avisen en gründer som har slått seg opp på å skaffe dugnadsarbeid til lag og organisasjoner som vil tjene penger på å jobbe dugnad. Målet er å bli størst i dugnadsmarkedet i Norge.
 • Da den nye storhallen på Karmøy i Rogaland ble åpnet i desember 2015 ble det ifølge Karmøynytt anslått at det var jobbet 10.000 dugnadstimer, til en verdi av flere millioner kroner.
 • Dugnad i det offentlige? Avisa Sør-Trøndelag melder at i Meldal ble det jobbet dugnad for 2-3 millioner da den nye skolen skulle bygges.
 • Harstad Tidende kunne i desember i fjor slå opp gladnyheten om at det var lagt ned over 3.000 dugnadstimer på det nye grendehuset i bygda Sandstrand.
 • I Varhaug IL på Jæren skal de bygge ny idrettshall. Ifølge Jærbladet går de for 10 millioner i dugnad.

Utallige eksempler

For de som bruker litt tid på å søke finnes det utallige slike saker der ute. Dugnad for idrettsforeninger, musikklag, menigheter, golfklubber, ungdomshus, kulturhus, jeg vet ikke hva. Det jobbes dugnad direkte i den ideelle virksomheten, men også inntjenende dugnad. Å tilrettelegge for inntjenende dugnadsvirksomhet er en hel bransje i Norge, og det er ikke en bransje som BCC har skapt. Som jeg tidligere har vist jobbes det også dugnad for kommersielle aksjeselskaper, slik som håndballklubben Vipers. Et stort antall klubblokaler og idrettshaller leies jevnlig ut til arrangement i offentlighet og næringsliv, der både servering, administrasjon og klargjøring skjer på dugnad.

Ifølge en rapport Deloitte har utarbeidet for Kulturdepartementet utgjør kommersielle aktiviteter i frivillig sektor 8,2 milliarder kroner i året. Inntektsbringende aktiviteter utgjør 1,2 milliarder. De som tror at BCC er en stor aktør i dette bildet bør nok tro om igjen.

Gode formål

Hva er det så dugnadspengene fra BCC-medlemmene går til? De går til idrett. Til ungdomsklubb. Musikklag. Aktiviteter for barn og unge. Er idretten ikke lenger et godt formål når det er BCC-medlemmer som spiller ball? Har musikken mindre kulturell verdi når det er ungdommer fra BCC som lager den?

Er ikke barneidrett å regne som ideell virksomhet når det er BCC-medlemmer som spiller?
Er ikke barneidrett å regne som et godt formål når det er BCC-medlemmer som spiller?

Når Fjordteam AS, etter å ha betalt sin dugelige porsjon skatter og avgifter leverer et overskudd til sin eier, går dette blant annet til å muliggjøre bygging av ett av de største idrettsanleggene i den nye storkommunen. Disse tungt beskattede pengene, som enkelte i Sandefjord later til å sidestille med svarte penger, bidrar altså til å realisere et anlegg som i henhold til en offentlig utbyggingsavtale skal komme nettopp lokalbefolkningen til gode.

Jeg begynner å gjenta meg selv nesten til det kjedsommelige nå. Men jeg vil gjøre det enda en gang: La oss gjerne ta debatten om hvordan dugnadsarbeid skal foregå i Norge. La oss gjerne diskutere hvordan lovverket bør være, og hvordan vi skal unngå at dugnad kan misbrukes til å forstyrre kommersiell næringsvirksomhet. Alt dette er helt greit. Men å forsøke å skape et bilde av at dugnaden i BCCs lokalmenigheter har andre formål enn ideell virksomhet er både ufint og tullete, og bunner i helt andre motiver. Det er ikke noe mindre ideelt formål BCC-medlemmene jobber for enn det de andre i den norske frivilligheten jobber for. Om noen mener seg å vite noe annet er alle nye fakta velkomne.

Andre relevante innlegg:

×