500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Vil bidra til barns glede

Barndommen er tid for barnlig glede. Et barn må kunne kjenne at det er elsket akkurat slik det er skapt, uten forventninger til at det skal være som alle andre. Å bevare gleden er hovedtema for årets barnesamlinger under BCCs sommerstevne.


Er elsket slik de er skapt

Tidligere i uka skrev jeg om hvordan en gruppe i Horten har lagt ned mange tusen timer i å forberede leker og aktiviteter for barna under årets sommerstevne i BCC. Men barnesamlingene inneholder også mye mer. I Stavanger er det utført et enormt arbeid med å skape samlinger som kan formidle det viktige temaet på en sunn og inspirerende måte.

– Vi startet med en stor idédugnad, sier Kari Bjørgengen som har ledet arbeidet med planlegging og forberedelse av barnesamlingene. – Resultatet av denne var at vi ble enige om å finne et tema som handlet om glede. Temaet skulle også være konkret og lettforståelig for barna. Fra min bakgrunn som pedagogisk leder i barnehage har jeg fått en del erfaring fra omgang med mange forskjellige barn, og jeg har jo også syv barn selv. Det vi har sett er at barn som regel er glade i utgangspunktet, men at det også i barndommen kan være mye som etter hvert overskygger gleden. Hvis de for eksempel ikke kjenner at de er elsket og satt pris på akkurat slik de er, kan de fort begynne å sammenligne seg med andre, og da kan den naturlige barnlige gleden fort forsvinne. Barn er jo heller ikke immune mot å kjenne for eksempel misunnelse, som kan legge seg som en sky over gleden.

Kari Bjørgengen leder arbeidet med forberedelsene til barnesamlingene under sommerstevnet

Bjørgengen forteller at målet for samlingene dermed ble å belyse hva som hindrer glede for et barn og samtidig bidra til trygghet for at de er elsket av Gud akkurat slik han selv har skapt dem. Ønsket er å kunne gi dem en indre trygghet og glede som gjør barndommen lys og god. Overskriften ble derfor «Jeg kan bevare gleden».

Jonatan og Saul

Etter hvert viste det seg at prosjektet ble større enn de ivrige sjelene i Stavanger hadde sett for seg. Hele høsten gikk med til å planlegge, dikte sanger og skrive manus. – Vi produserer blant annet en musikal basert på den bibelske historien om Jonatan og Saul, forklarer Bjørgengen. – Her kan vi se kontrasten mellom Saul som ikke klarte å glede seg med David, og Jonatan som gledet seg over Davids lykke og fikk gleden av å bli hans beste venn. En slik musikal er svært arbeidskrevende, det skal produseres sanger, musikk og kostymer. Blant annet er det sydd 80 kjoler til kvinnene som i tråd med historien skal danse til Davids ære.

Å sy 80 kjoler til en musikal er ingen liten jobb!

Det er laget en trone for Saul med nydelige utskjæringer i tre, og den er malt slik at den ser ekte ut. Et eget team har stått for kulissene og har lagt mye flid ned i dette arbeidet.

Kong Saul på tronen

Å få så mange skuespillere og deltakere til å gå opp i et hele er ikke helt enkelt, så mange helger og kvelder har gått med til å øve inn og koordinere replikker, sang, musikk og dans. Det hele må passe perfekt sammen. Men det har ifølge Bjørgengen vært topp stemning og mye trivsel på øvelsene. Barna er også med og øver og danser en egen temasang som er laget for anledningen.

Å få så mange skuespillere, dansere og musikere til å gå opp i et hele krever mye øving

I tillegg er det laget en flott animasjonsfilm og bildeserie fra verkstedet til en pottemaker, og det er filmet flere små videosnutter fra hverdagen, som skal brukes under samlingene. Hun har ikke oversikt over hvor mye jobb som er lagt ned, men at timene kan telles i flere tusen er det ingen tvil om. Omtrent 100 skuespillere er engasjert, i tillegg til 70 barn som deltar i sang og dans. 25 – 30 personer har utenom dette deltatt i arbeidet med kostymer, kulisser, manus, filming og planlegging.

Gleden over å kunne delta er stor uansett alder

Vil engasjere alle i salen

– Når sommeren er her og samlingene på Brunstad endelig starter kan barna oppleve et variert og spennende innhold med musikal, film, sang, dans og quiz, forteller Bjørgengen med glød i stemmen. – Vi har hele tiden tenkt på hvordan vi skal få engasjert de som sitter i salen, og håper på en fantastisk opplevelse for alle sammen.

Hun vil også gjerne få fram at det har vært spennende å jobbe sammen som et team der de har merket at respekten for hverandres kunnskap og ferdigheter er til stede igjennom alle fasene de nå har vært igjennom. – Det har ikke manglet på fantasi og kreativitet og forslagene har vært mange, men i et slikt prosjekt må en gi av seg selv og gi slipp på egne meninger for at det beste skal frem, sier hun. – Etter hvert som prosjektet har tatt form og det er blitt en rød tråd, har samholdet bare blitt bedre og bedre. At vi er forskjellige har vært en ressurs og har bidratt til at vi kan se ting fra forskjellige sider. Dette har vært med å skape humor, glede og trivsel i arbeidet. Vi er blitt kjent med hverandre på nye måter som har vært givende og har vært en god opplevelse.

Temaet appellerer

Hun kan også fortelle at positiviteten blant de mange bidragsyterne har vært enorm og de har stilt opp på kort varsel med godt humør. – Dette viser at den enkelte er begeistret for prosjektet og at overskriften appellerer til både store og små. Det gir inspirasjon og energi og en glede som har smittet andre, sier hun.

Øving til musikalen

Bjørgengen har også selv blitt inspirert og motivert av arbeidet med prosjektet. – Barna er så mottakelige og blir påvirket av veldig mye, sier hun. – Å kunne bidra til at barna får med seg gode minner fra sommeren der de kan oppmuntres til å ta gode valg, har vært spennende og utrolig kjekt. I tillegg er det å få jobbe sammen med gode venner i alle aldre motiverende og en glede i seg selv.  Interessen og iveren som barna viser for temaet her i byen har gitt meg en enorm berikelse og en følelse av å være med på noe som er viktig for dem, avslutter hun.

Det er altså liten tvil om at de mer enn 3.000 barna som kommer til sommerens barnesamlinger har mye spennende og gledelig å se fram til. Jeg ønsker både dem og de mange ivrige menneskene i Stavanger lykke til, og gleder meg til å kunne følge med på hvordan det hele blir når det endelig skal settes i verk.

×