500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Maskingevær og Bibel

Barne- og ungdomsarbeid har mange former. Deler av dette arbeidet må foregå på ungdommens egen arena, hvilket i 2017 ofte innebærer å bevege seg inn i den digitale verden. Det er en verden som muligens kan virke noe underlig for de mer voksne generasjoner, men viktigheten av å kunne skape sunne og gode rammer er ikke noe mindre her enn på andre arenaer.

Gjesteinnlegg – Inge Almås


Neonbelysning og energidrikk

– Åååååå, skyyyyt, ropes det i salen på Stord Konferansesenter en sen lørdagskveld. En knatrende maskingeværsalve drønner gjennom rommet, så blir det et øyeblikks stillhet før et rungende «Jaaaaa!!!» lyder. Ropene kommer fra ungdommer i dyp konsentrasjon foran brede skjermer. På den ene siden av skjermene står neonbelyste datamaskiner og signaliserer overskudd på prosessorkraft og grafikk. På den andre siden står tomme bokser med energidrikker. Ungdommene har holdt det gående siden kvelden i forveien, kun avbrutt av noen korte pauser innimellom.

Energidrikk er godt å ha når det skal games hele døgnet.
Energidrikk er godt å ha når det skal games hele døgnet.

Denne helgen er nemlig det romslige anlegget, der BCCs lokalmenighet på Stord har sine faste samlinger, omgjort til arena for et LAN-party. Omtrent 50 gutter og jenter har funnet veien hit. De fleste har tatt med sovepose og tilbringer hele helgen i lokalene, noen drar hjem for å sove noen timer før det er på an igjen. Ivrige gjester fra nabomenigheten i Bergen har også funnet veien til en begivenhet mange har sett fram til lenge.

Ivrige gamere, en del har holdt det gående omtrent kontinuerlig de siste 30 timene.
Ivrige gamere, en del har holdt det gående omtrent kontinuerlig de siste 30 timene.

Positive rammer

– Engasjementet er det i hvert fall ingen ting å si på, smiler arrangementsansvarlig, Yngve Skutle. Han forteller at stemningen har vært på topp hele helgen. – Interessene er litt forskjellige, hos de som er mest hardcore er det stort sett gaming som gjelder hele helgen. Andre liker å variere litt, vi har en del aktivitetstilbud, med modellbygging, brettspill, fotball i gymsalen og litt forskjellig annet. Anlegget her er godt egnet til å være sammen med venner og ha det trivelig uten noe veldig fastlagt program, forklarer han.

Arrangementsansvarlig, Yngve Skutle.
Arrangementsansvarlig, Yngve Skutle.

På dataskjermene kan det gå hardt for seg til tider, og spillene som spilles av en del ville nok ikke akkurat blitt brukt for å promotere fredsprisen. Skutle ser ikke noen problemer med dette. – Gaming og spillturneringer er en del av det mange ungdommer i denne alderen er opptatt av, og jeg tror ikke vi tjener noe på å legge begrensninger på dem så lenge det går for seg i en god stemning og atmosfære, sier han. – Vi ønsker å la ungdom være ungdom, men legger vekt på å skape gode og positive rammer rundt helgen, og samles også om oppbyggelig innhold innimellom øktene foran datamaskinene og spillbrettene. Min opplevelse er at en slik helg bidrar til vennskap og til å knytte dem sammen, og vi ser også at oppbyggelsen når inn i hjertene. Det er en helg der både maskingevær og Bibel har sin plass, smiler han.

For de som ikke ønsker å sitte foran skjermen hele helgen er det mye annet å engasjere seg i.
For de som ikke ønsker å sitte foran skjermen hele helgen er det mye annet å engasjere seg i.

Trøtte fjes

Til stede i helgen er også litt eldre ungdommer, som bidrar til å sette den gode og positive stemningen. Et LAN-party krever en teknisk infrastruktur, og det er arbeidet intensivt med å få alt på plass i tide. Det er ungdomsforeningens RC-gruppe som er arrangør og tilrettelegger. Selvfølgelig trengs også mat og drikke til sultne gamere, og på kjøkkenet er matgruppa i full sving gjennom helgen. Det er altså et helt apparat som er i virksomhet.

Mat må også til, og praten går livlig rundt bordene.
Mat må også til, og praten går livlig rundt bordene.

Søndag morgen var det nok adskillige trøtte fjes å se i lokalene. Det er noe som hører med til en slik helg. Forhåpentligvis hadde de da lagt bak seg et par dager ikke bare med adrenalinfylt utfoldelse foran dataskjermene, men også med mye trivsel, vennskap og samfunnsglede. Etter min oppfatning er muligheten til livsutfoldelse og moro i sunne og trygge rammer noe av det viktigste vi kan gi de kommende generasjoner. Jeg gleder meg derfor over alle ildsjeler rundt omkring som bruker sin fritid og sin energi på å legge til rette for nettopp dette. Deres arbeid og innsats vil nok neppe være forgjeves.

Av: Inge Almås

×