500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Festhelg på Tronderøya

Forrige fredag skrev jeg om ungdommer fra golf- og ishockeyforeninger i Oslo & Follo som var på Tronderøya for å jobbe dugnad til inntekt for en USA-tur i oktober. I helgen dro jeg igjen ned dit sammen med 130 ungdommer. Det ble en riktig festhelg, og samtidig en fin markering av at prosjektene på Tronderøya nå er ferdige.


Det er blitt jobbet mange dugnadstimer på Tronderøya de siste årene, både på min families eiendom «Skrella», Gbnr 93/3, og etter hva jeg kjenner til også på eiendommen 93/1 som ble kjøpt for 7 år siden av Tronderøya AS.  Senere har Kåre J. Smith kjøpt eiendommen 93/54 Nordbekken, så jeg kan vel ikke si at det er noe å utsette på nabolaget. På disse eiendommene er det altså at ivrige dugnadsgrupper har skaffet inntekter til sine formål ved å komme og gjøre en innsats. I helgen ble det laget en flott markering av at prosjektene endelig er ferdige, der både dugnadsmannskapene og representanter fra de ulike eierne deltok.

Omtrent 130 ungdommer var samlet på øya denne helgen
Omtrent 130 ungdommer var samlet på øya denne helgen

Det er hovedsakelig ungdom fra ulike foreninger i Oslo & Follo som har vært på øya en rekke helger hele året rundt og jobbet. De siste årene er det gjort store endringer, og på enkelte steder er ikke tomtene gjenkjennbare. Der hvor det før var myr og kratt er det nå flotte plener, steinbelagte gangstier og trimmede hekker. Det er blitt lagt skogsstier så man enkelt kan ferdes fra den ene kystsiden til den andre og bryggene er oppgradert med skiferstein. Båthuset, låven, stabburet og det gamle huset «Skrella» som jeg skrev om i juni, er blitt totalrenovert. I tillegg er det blitt bygd to nye flotte arkitekttegnede hytter.

Det har etter hvert blitt en lang rekke forskjellige foreninger som har hatt mulighet til å jobbe for å tjene penger til deres eget formål her på Tronderøya. Blant de som har vært innom er foreninger som driver med ishockey, tennis, golf, fotball, matlaging, reising, dataspill – og mye, mye mer.

Fint å kunne være sammen i slike omgivelser av og til
Fint å kunne være sammen i slike omgivelser av og til

Denne helgen var det altså duket for en skikkelig fest- og samfunnshelg. Siden så mange ungdommer fra Oslo & Follo var samlet hadde Kåre J. Smith også tatt turen for å være sammen med oss. Med flott vær og gode venner føltes det nesten som at vi utvidet sommerferien en helg ekstra.

Holder konsentrasjonen?
Holder konsentrasjonen?

På lørdagen hadde engasjerte ungdommer laget opplegg der man kunne være med på mye forskjellig. Noen kjørte vannscooter, de mer avslappede typene kastet dart, mens de som hadde behov for å få opp pulsen spilte ordentlig amerikansk fotball. Med fantastiske kokker ble det servert god mat gjennom hele helgen, og særlig lørdag kveld var det noe helt spesielt på menyen. ”Asado” som det kalles, er et tradisjonelt måltid fra Argentina og Uruguay. Ordet er egentlig et generelt uttrykk for grilling av kjøtt på åpen flamme.

Asado
Asado

Denne lørdagen var det lam født og oppvokst på Tronderøya som ble slaktet og grillet på store spyd over glødende kull i 4 timer. På denne måten blir kjøttet helt mørt og det får en helt spesiell smak – utrolig godt!

I løpet av helgen var det også oppbyggelige samlinger, og mange gode anledninger både til å dyrke vennskap og ellers bare nyte sensommeren på Sørlandskysten.

Fersk fisk blir heller ikke feil!
Fersk fisk blir heller ikke feil!

Dette ble altså en flott markering av en lang arbeidsperiode som er over. Øyas vakre omgivelser kommer til å bli flere til glede allerede neste helg, da det skal holdes en skikkelig nabofest for de fastboende i Bliksund og området rundt. Det blir helt sikkert et innlegg om dette også, så følg med.

×