500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Julestemningen kom!

Også i år arrangerte Brunstad Concert Choir & Orchestra (BCCO) julekonsert på Oslofjord Convention Center i Vestfold.


Stigende kurve

Kvaliteten og konsertopplevelsen har hatt en jevnt stigende kurve siden begynnelsen i 2007.  De fleste som tok turen innom i helgen vil nok være enige i at årets konsert nådde nøye høyder. En helt ny spektakulær scenerigg satte rammene for opplevelsen, og gav ifølge dirigent Øivind Jacobsen optimale forhold for orkester og kor. For publikum gav den nye riggen også vesentlig bedre kontakt og kommunikasjon med artistene.

Fantastisk opplevelse

Jacobsen har tidligere uttalt at den ultimate tekniske framføringen må man kanskje dra andre steder for å oppleve. Det kan nok være riktig, selv om kvaliteten på årets innslag gjennomgående opplevdes som høy. Jeg tror heller ikke det er mange andre julekonserter i landet som kan tilby en tilsvarende totalopplevelse som det konserten på Oslofjord gir publikum. Rammene, riggen, det fantastiske Vestfoldpublikummet, de begeistrede artistene, det massive koret, barna som opptrer med tindrende øyne, filmklippene, alt bidrar til å gi den riktige stemningen.

Barnekoret utgjør en viktig del av konserten, og finner veien inn i mange hjerter gjennom sin engasjerte framføring.
Barnekoret utgjør en viktig del av konserten, og finner veien inn i mange hjerter gjennom sin engasjerte framføring.

BCCO er ikke noe fullt symfoniorkester, men det er noe vesentlig mer enn et storband. Det betyr at alt må tilpasses og arrangeres spesielt for den besetningen de har. Samtlige innslag var arrangert av BCCOs egne musikere og artister, og det høres ut som de har funnet en klang som passer orkesteret og koret svært godt.

«Joy to the world» var åpningsinnslaget som kunne ta pusten fra noen hver. Hele tre kor var i aksjon sammen med orkesteret og vokalist Mads Jacobsen. De tindrende øynene i barnekoret understreket også sangens gledestema, og satte tonen for resten av de drøyt to timene konserten varte.

Høydepunkt

Ett av høydepunktene var den svenske folketonen «Mitt hjerte alltid vanker» med Camilla Ditlefsen og Ståle Risnes. Til glede for mine lesere har jeg fått lov til å legge ut hele dette innslaget på video her, så ta gjerne en titt, skru opp lyden, len deg tilbake og kom i stemning!

For mange av konsertgjestene er vokalist Mary Lee Jaquier ett av høydepunktene. I Andrew Lloyd Webbers «Pie Jesu» gav hun en i år en sart og stemningsfull framføring. «Pie Jesu» er en del av verket «Requiem» som den store komponisten skrev til minne om sin far, og både savnet og de gode minnene kom godt fram gjennom Jaquiers tolkning.

Bernt Aksel Larsen blogg - Hilde Smith StadvenEt annet høydepunkt denne kvelden var Hilde Smith Stadvens framføring av «En stjerne skinner i natt». Hennes utstråling og varme, følsomme stemme fikk fram melodien fra Tore W. Aas på en måte som gjorde inntrykk. Barnekoret og storkoret fylte ut i et mektig arrangement som nærmest løftet taket på salen denne kvelden.

Mary Lee Jaquier gav en stemningsfull tolkning av Andrew Lloyd Webbers "Pie Jesu"
Mary Lee Jaquier gav en stemningsfull tolkning av Andrew Lloyd Webbers «Pie Jesu»

Stor variasjon

Variasjonen i innslagene på BCCOs konserter er vanligvis stor, og årets konsert var ikke noe unntak. Konsertopplevelsen bygges ikke rundt en bestemt vokalist eller sjanger. Tvert imot gir kontrastene i musikkuttrykk og arrangement en opplevelse som aldri blir kjedelig. Skulle det være innslag som ikke faller helt i smak er det bare å vente noen minutter så kommer det gjerne noe helt annet.

John Lennons «Happy Christmas» er kanskje ikke det de fleste typisk forbinder med kristen julemarkering, men er ikke mindre tidsaktuell av den grunn. Det sitter mange rundt i landet nå som ser fram til den dagen vi kan si at «war is over», og som håper neste år blir et godt år. Hilde Smith Stadven framførte denne med innlevelse i konsertens andre del, og gjorde den til et både vakkert og tankevekkende innslag.

De tradisjonelle julesalmene hører selvfølgelig med til en skikkelig julekonsert, og det ville være nesten helligbrøde å ikke ha med et innslag av Prøysen. Torjus Østmoen sjarmerte seg allerede for flere år siden inn i Vestfoldpublikummets hjerter sammen med sin far Jostein, og leverte varene også i år i «Romjulsdrøm».

Torjus Østmoen sjarmerte også i år publikum sammen med sin far Jostein
Torjus Østmoen sjarmerte også i år publikum sammen med sin far Jostein

BCCs egen julesang, «Soloppgang», bør heller ikke glemmes. Den har etter hvert blitt fast innslag på disse konsertene. Dirigent Øivind Jacobsen har skrevet både tekst og melodi til sangen, som gir et innblikk i den forventningen og gleden det kristne julebudskapet bringer.

Barneinnslag

Julekonserten på Oslofjord ville ikke gitt på langt nær den samme opplevelsen uten barneinnslagene. I «Årets lengste time» ble spenningen og utålmodigheten som svirrer rundt i barnehodene på julaften formidlet med humor og innlevelse. Fikk du det ikke med deg? Ta en titt på videoen under!

Etter en stemningsfull og verdig avslutning gjennom allsangen «Deilig er jorden» var det neppe mange av konsertgjestene som gikk skuffet hjem fra Oslofjord denne søndagskvelden. Nå er det bare å vente på julen, og kanskje så smått begynne å glede seg til neste års konsert?

×