500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag
Bernt Aksel Larsen blogg - En helt vanlig onsdag

En helt vanlig onsdag?

Høsten er over oss, men om det er mørkt og kaldt ute er det desto varmere og triveligere inne. Og hvis man gjerne vil gjøre noe for sine venner, hva er vel da bedre enn å stelle i stand en skikkelig høstfest! Mette Johnsen har sendt inn nok et fint innlegg fra en jenteflokk i Drammen.


Lisa har akkurat fylt 18 år. På vei hjem fra skolen en av de siste dagene i september går hun innom postkassen og finner et brev adressert til henne. ”Hei på deg, verdens beste Lisa” lyder overskriften, ”vil du bli med på høstfest til onsdag?” ”Høstfest,” utbryter hun,”med alle jentene? Ja, takk!”

En helt vanlig onsdag-5Flakkende fakler og et hjertelig ”velkommen!” møter Lisa i døra, hun går inn og tar imot et glass appelsinpunch med stripede sugerør fra en utstrakt hand. Den åpne døra inn til kjøkkenet slipper ut duften av nystekte småkaker og den vanligvis så enkelt innredede gangen er dekorert i høstens farger. Gresskar, løv, kvister og levende lys, forseggjort og stemningsskapende, akkurat slik baktanken har vært. ”De andre som har kommet er nede, bare gå ned.”

Vi skrur tiden tilbake 10 dager. Det er søndag og en liten gruppe jenter er samlet på eget initiativ, med én tanke hodet; de ønsker å finne på noe for de yngre jentene, men hva? Kalenderen viser allerede medio høst, og hverdagen er som vanlig ganske hektisk. ”Onsdag, om 10 dager, så lager vi en skikkelig høstfest, er dere med?” Judith på 23 år ser på jentene rundt seg. ”En hyggelig og avslappet kveld sammen, også noen gøye aktiviteter og sånn.” Hun har ikke så mye mer på hjertet, bare denne ene spiren av en idé. De andre jentene plukker den fort opp og kaster ball. ”Vi kan lage gresskarlykter!” ”Pynte småkaker, gå i fakkeltog, drikke Pumpkin Spice Latte!” De snakker i munnen på hverandre, ivrige etter å lande denne gode ideen så arbeidet kan settes i gang. ”Tror du gruppa til Linda vil lage dekor?” ”Vi hører med noen av de store jentene om de kan lage desserter.” En meldingsgruppe opprettes på telefonen og snart tikker det inn med villige håndsrekninger. ”Hva kan jeg hjelpe til med?” Judith må le inni seg, dette fellesskapet, – hun elsker det! På få minutter er festen planlagt og ansvar fordelt, det er knapt nok noe igjen til henne selv!

En helt vanlig onsdag-4Nå er altså onsdagen her og Lisa og de andre hedersgjestene drikker velkomstpunch mens Judith ønsker velkommen. Hun informerer om kveldens program og om overraskelsen i 2. etasje – et spøkelseshus! ”Det må dere besøke, – hvis dere tør!” Jentene kaster seg over gresskar og småkaker, det skjæres og dekoreres mens praten går i ett. De mest kreative pynter kakene forseggjort og sirlig, mens andre spiser de på høykant. Gresskar med morsomme uttrykk betraktes og beundres.

En helt vanlig onsdag-6Lisa skynder seg opp i 2. etasje, hun hører allerede høye hyl og hvin fra det provisoriske spøkelseshuset. Hun elsker spøkelseshus og sniker seg elegant med hele fire runder. ”Første gang skvatt jeg, men nå bare ler jeg hver gang”, forteller hun ivrig til de spente jentene som står for tur.

En helt vanlig onsdag-8”Okay dere, om fem minutter er det oppmøte ute, vi skal gå fakkeltog ned til Starbucks, de holder åpent lenger i dag – bare for oss!” Edith informerer med et stort smil. Flere jenter klapper og jubler, tydelig fornøyde. Ikke lenge etter fylles høstmørket opp av fakler som tennes en etter en, og med armene i krok rusler en opplyst flokk jenter ned mot sentrum og mot Starbucks.

En helt vanlig onsdag-7Den populære caféen fylles fort opp. ”Åh, hva skal jeg velge?” Lisa tripper foran disken og tenker seg om noen sekunder før hun bestiller en stor kakao og stiller seg bort til de andre for å vente på opprop av navnet sitt. Kakaoer og kaffevarianter mottas og fornøyde rusler alle tilbake.

Vel tilbake kryper Lisa oppi den ene sofaen, omringet av sine beste venner. En kort samling med gode samtaler finner sted før dessertbordet inntas. De sjokoladetrukne eplene og halloween-inspirerte muffinsene ser farlig gode ut. En helt vanlig onsdag går mot slutten for de fleste i dette landet, men for en liten flokk jenter i Drammen er det en uforglemmelig onsdag som avsluttes.

Av Mette Johnsen, Drammen

×