500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Framtidstro i Amerika

BCC har i dag lokalmenigheter i mer enn 50 ulike land på alle kontinenter. I USA er det flere menigheter både på øst- og vestkysten. For to uker siden kunne lokalmenigheten i Salem, Oregon, feire 50-års jubileum. Feiringen var preget av dyp takknemlighet og ikke minst stor framtidstro.


Såkorn med langsiktig spirekraft

«Menighetene rundt om i landet blomstrer og bærer frukt. Også i Danmark spirer og gror det natt og dag. I Amerika er kornet sådd… Selv om vi er få er Guds kraft stor til å spire i de få». Slik skrev Johan O. Smith til Elias Aslaksen i 1934. For Amerikas del gikk det lang tid før kornet som var sådd begynte å spire, men når det først kom opp av jorden formet det livskraftige menigheter som, for å bruke Smiths ord, «blomstrer og bærer frukt». En av disse, lokalmenigheten i Salem, Oregon, feiret forrige lørdag sitt 50-års jubileum.

De fleste lokalmenigheter har sin opprinnelse i pionerer som har hatt en visjon. Ofte har det gått mange år før deres visjon har blitt til virkelighet, og de har gjerne stått alene i arbeidet over lang tid. På vestkysten av USA var Monrad Grannes en slik pioner. Han hadde norsk mor, og bodde i barndommen to år i Norge før familien flyttet tilbake til USA. I slutten av 1920-årene begynte de å motta bladet Skjulte Skatter, og ble begeistret for det de leste. Monrad var da 17 år gammel. I 1950 var Elias Aslaksen på vestkysten for å besøke sin datter, og Grannes reiste da rundt sammen med ham for å oppsøke interesserte mennesker. I 1953 besøkte han Norge, og fikk et sterkt håp om at det menighetslivet og samfunnet han opplevde der kunne begynne å spire også i USA. Gjennom sitt arbeid reiste han svært mye rundt i landet, og oppsøkte da kristne over alt der han kom. I juni 1967 arrangerte han stevne i Rogue River, der Sigurd Bratlie også kom fra Norge. Her ble flere mennesker begeistret for den forkynnelsen de hørte, og begynte å komme sammen til jevnlige møter i Salem i delstaten Oregon. Lokalmenigheten i Salem hadde fått sin spede begynnelse.

Ikke forsøke å være noen annen

I løpet av de 50 årene som er gått har den lille venneflokken som først samles i stuene hos hverandre vokst til en stor og livskraftig flokk. I dag teller menigheten omtrent 420 medlemmer. En stor barne- og ungdomsflokk satte sitt preg på jubileumsfesten, og bidro til en stemning som var preget av framtidstro. Ulike grupper, både ungdom, barn og eldre, hadde skrevet sanger for anledningen.

Jubileumsfesten hadde mange flotte innslag, blant annet både vakker og fengende korsang.

Temaet som gikk igjen i disse var takknemlighet over det menighetslivet gir den enkelte, og ikke minst altså framtidstro. En dansegruppe framførte et innslag med rikelig energi og driv.

Barneinnslagene utstrålte en entusiasme som fenget hele salen.

Kåre J. Smith var til stede på festen, og talte blant annet fra andre Mosebok om temaet «Jeg er den jeg er». – Vi trenger ikke forsøke å være noen annen enn den vi er skapt til å være, sa Smith. Han oppfordret til å glede seg over det mennesket en er og de egenskaper en har fått, og samtidig akseptere at andre er skapt annerledes.

Kåre J. Smith og tolken Claude Hunter

Mange flere fulgte på, og det var gjester både fra resten av USA og Europa. Temaet Smith hadde begynt med kom opp som en rød tråd videre. Vår verdi som menneske er ikke avhengig av at vi skal forsøke å etterligne noen eller å tilpasse oss noe spesielt image. Vi har verdi akkurat slik vi er skapt, og når vi kommer bort fra det egoistiske blir våre evner og egenskaper verdifulle for andre. Det er slik det vokser fram livskraftige samfunn.

Moderne konferanseanlegg

Jubileumsfesten ble holdt på et konferansested der menigheter fra hele vestkysten av USA møtes til konferanser og arrangementer flere ganger årlig. Lokalmenigheten i Salem bruker også stedet til sine vanlige møter og menighetsaktiviteter. Medlemmene på vestkysten har gjort en fantastisk jobb med å utvikle og oppgradere anlegget, som i dag framstår som et moderne konferanseanlegg med et godt tilhørende overnattingstilbud, sports- og aktivitetsanlegg, rekreasjonstilbud og bespisningstilbud.

Lokalmenighetens historie var interessant beskrevet på «Storyboards» som ble flittig besøkt gjennom helgen.

Det gjør inntrykk å se hvordan menighetene spirer og trives rundt omkring i verden, og ikke minst legge merke til den glede medlemmene finner i hverandre under slike arrangementer. Jeg gratulerer lokalmenigheten i Salem med 50-års jubileet, og ønsker dem lykke til videre i alt det gode arbeidet!

×