500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Oasen Fermate

Det er blitt høst i mjøsbyen Hamar. Kveldene er mørke og kalde. Gjennom gatene haster hutrende mennesker forbi mørklagte sentrumslokaler på vei hjem til sine varme stuer. Innbydende lys og lokkende toner fra den fullpakkede restauranten Fermate får dem til å stanse opp.


God musikk, utsøkt mat og gode venner

– Fermate skal være et sted der gjestene finner en oase for sin sjel, sier innehaver Torleif Bratlie, ikke uten et visst glimt i øyet. – Kan du tenke deg noe bedre enn å tilbringe en kveld med utsøkt mat og god musikk sammen med dine beste venner? Det kreves ikke mye av deg der du sitter akkurat da. Maten blir servert, musikken masserer øregangene! Den gode atmosfæren og stemningen senker seg. Fermate er et musikalsk uttrykk for «hviletegn». Hvis Fermate-tegnet er plassert over en note betyr det en lang hvilende tone – eller regelrett pause. – Jeg tror vi skal la de store metafysiske utlegningene om Fermate ligge, avbryter kapellmester Bernd Schneider, som er en av ildsjelene i prosjektet. – Men det er uansett gode tanker bak navnet, smiler han.

Allerede en suksess

Restauranten åpnet formelt dørene den 1. oktober i høst. Musikken leveres hovedsakelig av Helge Ankers Musikkinstitutt, som jeg skrev om her på bloggen i går. Torleif presiserer likevel at andre musikere og sangere gjerne må melde sin interesse for å få opptre. Overskuddet fra restaurantdriften bidrar til å finansiere selve musikkinstituttet. – Samarbeidet med instituttet gir en idéell gjensidig nytteeffekt, forklarer Torleif. – Studentene får et sted der de kan få verdifull erfaring med å opptre foran publikum. Formidlingsevne og trygghet i egen framføring er vanskelig å skaffe seg uten faktisk å stå på scenen. Samtidig blir kulturlivet i Hamar beriket på mange måter. Responsen fra lokalmiljøet har vært overveldende. Både gjestene, reiselivet og lokalpolitikerne forteller oss at de opplever restauranten som et verdifullt tilskudd til kulturtilbudet i byen. Noe tydeligere signal enn over 900 forhåndsbestilte bordplasser etter to ukers drift er jo vanskelig å få. Men vi har enda kapasitet til ytterligere 900 bordplasser før jul.

Litt av lokalet på Fermate
Litt av lokalene til Fermate

– Hamar er ikke lenger unna enn at bedrifter i Oslo og omegn gjerne kan legge julebord og firmafester her. Vi ligger ett minutts gange fra togstasjonen, og det er ganske gunstig, sier Torleif og ser ut som han lurer litt på hvor langt han kan strekke markedsføringen før det går over streken.

 

Spennende repertoar og dyktig kapellmester

Bernd forteller at repertoaret er variert. – Vi har romantiske kvelder, klassiske kvelder, kvelder med tema fra diverse artister som Elvis, ABBA, Beatles og andre. Vi har også kvelder med fokus på bluesklassikere, så egentlig spenner vi over svært mye. Ikke minst må vi som Hedmarkinger ha kvelder hvor vi spiller og synger viser av Alf Prøysen og Vidar Sandvik, sier han. – Musikerne er fra syv forskjellige land, og kan ofte bringe nye og spennende elementer inn i slik musikk. Det kan løfte opplevelsen. Nå har vi også laget egen melodi til en sangtekst om Hamar som vi fant i en gammel bok. Det blir spennende å se hvordan den blir mottatt.

Bernt Aksel Larsen blogg-oasen-fermate-1– Det å ha en dyktig kapellmester er minst like viktig som å ha en god kokk, presiserer Torleif. – Bernd er fast innleid fra musikkinstituttet for å fylle denne oppgaven. Han har en enorm spennvidde, en bredde i repertoaret som få andre kan vise til, og en mestringsevne som nok mange må ta av seg hatten for når de ser og hører hvordan han uanstrengt leker frem sine mange improvisasjoner. Vi er utrolig takknemlige for at en slik musiker har valgt å slå seg ned på Hamar og bidra i musikkinstituttet og på Fermate.

«Livets store dager»

Torleif forteller også at restauranten kan bookes for arrangementer som fødselsdager, dåpsdager, konfirmasjoner, bryllup, men også firmasamlinger og lignende. – Vi har fått en rekke bestillinger på julebord for årets sesong, og har allerede hatt en del firmasamlinger i høst, forteller han. – Tilbakemeldingene vi har fått hittil er veldig positive, og vi ser at mange kommer tilbake med forespørsel om andre begivenheter.

Torleif Bratlie og Bernd Schneider
Innehaver Torleif Bratlie og kapellmester Bernd Schneider

Positivt tilskudd

Helge Ankers musikkinstitutt har sine røtter i BCC, og er en viktig bidragsyter i menighetens sang- og musikkliv. Bernd forteller imidlertid at dette ikke påvirker musikkprofilen på Fermate. – Her i Hamar ønsker vi først og fremst å være et tilskudd til byens kulturliv, og har ikke noen spesiell kristen profil, sier han. – Gevinsten for vår del er den treningen vi som musikere får ved å formidle levende musikk, og den erfaringen det gir oss. Dette er noe som er svært nyttig for vårt engasjement på BCC-arrangementer. Neste gang vi står foran fem tusen mennesker på Oslofjord Convention Center gir det oss en trygghet at vi har brukt kveld etter kveld på å opptre foran publikum, om enn i litt mer beskjedne omgivelser, avslutter han.

Studentene ved Helge Ankers Musikkinstitutt får nyttig erfaring når de opptrer på Fermate
Studentene ved Helge Ankers Musikkinstitutt får nyttig erfaring når de opptrer på Fermate

Franchise

Fermate er lagt opp til å være et franchisekonsept, både som restaurant og kaffebar. Det er nå flere aktører som er interesserte i å gjøre seg bruk av disse mulighetene. – Å kunne være på tilbudssiden på franchising er jo drømmen vet du, sier Torleif og titter litt beskjedent ned mot gulvet. Til daglig arbeider han med styringssystemer, og har blant annet sin egen blogg på blogg.landax.no. – Vi har alt klart for franchisetakerne, fortsetter Torleif. – Økonomimodell, driftssystemer, visuell profil, design og layout, musikkrepertoar, rettighetsavtaler, menyer, policy, IK-systemer, kvalitetssystemer, bookingsystemer og det som trengs. Alt ligger der og kan plugges inn hvor som helst og når som helst.

Mer informasjon finner du på restaurantens nettsider på fermate-restaurant.no

×