500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Gangstersankthans

I barndommen og ungdommen var sankthans ett av årets absolutte høydepunkt. Det var noe eget med det å dra ut i skjærgården sammen med gode venner den lyse sommerkvelden, stå rundt det store bålet og vite at en nesten uendelig lang sommerferie ventet.

Gjesteinnlegg – Inge Almås


Nasjonalromantikk

Selvfisket småsei på grillen, trekkspillmusikk og sang langt inn i de små timene, legger vi til storslått vestlandsnatur har vi de fleste ingrediensene til et Kittelsen-maleri. Det temmelig uforutsigbare vestlandsværet får vi heller forbigå i stillhet. Da vennegjengen på min alder ble såpass gamle at vi selv kunne engasjere oss i feiringen ble det nesten en besettelse å lage større, høyere og mer kreativt sankthansbål for hvert år som gikk. Dessverre ble våre rekorder ganske snart slått ettertrykkelig av enda yngre krefter som vokste opp og tok over bålbyggingen.

Etter hva jeg er blitt fortalt av eldre generasjoner har lokalmenigheten på Stord tradisjon for sankthansfeiring som går helt tilbake til 50-tallet. Rent historisk blir det visstnok sagt at feiringen kan sies å ha både kirkelige og hedenske røtter. Santkhansdagen er på den ene siden et minne om døperen Johannes’ fødsel. På den annen side har midtsommerfester også en førkirkelig tradisjon. Uansett, så lenge jeg kan huske tilbake har markeringen hos oss først og fremst vært en uhøytidelig familiefest der både gamle og unge har kunnet senke skuldrene og glede seg over sommeren.

Det var muligens noen av den eldre garde som løftet øyenbrynene en smule da en gruppe engasjerte ungdommer i år annonserte «Gangstersankthans». Med god støtte i en videoteaser ble det lovet en spennende kveld med aktiviteter spesielt tilrettelagt for barn og ungdom fra 3. til 7. klasse.

Engasjerte ungdommer hadde laget klart et spennende opplegg for barna.
Engasjerte ungdommer hadde laget klart et spennende opplegg for barna.

Vikingtradisjon og kristenhistorie

Feiringen foregikk på øya Spissøy. For de historieinteresserte er dette midt i hjertet både av norsk vikingtradisjon og kristenhistorie. Noen få hundre meter fra sankthansbålet finner vi neset der de gamle vikingene hengte opp avkappede hoder på staker til skrekk og advarsel for de sjøfarende som kom forbi. En liten kilometer den andre veien finner vi Moster, der Olav Tryggvason gikk i land i år 995, da han kom fra England for å bli konge. Her bygget han det som i dag er landets eldste steinkirke. 25 år senere var det nettopp her kristenretten ble innført i Norge.

Spissøy er et eldorado for barna. Rett over sundet ser vi Moster, der Olav Tryggvason gikk i land i år 995.
Spissøy er et eldorado for barna. Rett over sundet ser vi Moster, der Olav Tryggvason gikk i land i år 995.

Hvorvidt det var vikinghistorien som gav ungdommene inspirasjon til det noe mer moderne annonserte gangstertemaet skal være usagt. Sikkert er det i hvert fall at sankthanskvelden ble en suksess. Mange av familiene ankom i båt, og det var ikke lenge før noen av de mer fiskeinteresserte ungdommene fylte opp slepejoller og dro ut for å teste kveldens fiskebitt, som viste seg å være ganske bra. Vestlandet kan nok ikke måle seg med Oslofjorden hva gjelder badetemperaturer så tidlig på sommeren, men det var faktisk også noen som tross dette våget seg en tur ut i det våte element.

Hvordan ble det så med gangstertemaet? Hvis noen av leserne lurer på om lokalmenigheten på Stord har planer om å satse på bankran som forretningsmodell for sine innsamlingsaksjoner kan jeg berolige med at det heldigvis var de mer uskyldige sidene ved temaet som denne kvelden ble brukt til å sette rammen for et særdeles spennende opplegg for barna.

Skal det være "gangster" må det også skytes...
Skal det være «gangster» må det også skytes…

Noe for enhver smak

Kvelden var for øvrig ikke blitt lang før de store grillene begynte å spre duft ut over fjorden. Området lokalmenigheten på Stord har vært så heldig å kunne bruke til sankthansfeiring i mange år, er svært velegnet for slike familiesamlinger. Her er det rikelig boltreplass for barna i trygge og landlige omgivelser. Stranda og fjorden inviterer til bading, vannski og fiske. For de som setter pris på en litt mer sedat stil er det godt tilrettelagt for bare å kunne sitte og nyte maten og den gode samtalen. I år var det også fullklaff med været, og da er det vanskelig å finne bedre steder å tilbringe en sankthanskveld på.

Både barn og voksne så ut til å kose seg denne kvelden.
Både barn og voksne så ut til å kose seg denne kvelden.

Høydepunktet på feiringen er selvfølgelig bålbrenningen. Årets bål satte nok ikke noen rekord i størrelse, men var stort nok til å gi den riktige stemningen både for de som sto rundt det på land og for båtene som gikk forbi utenfor neset.

Det varme og stille sommerværet satte en ekstra spiss på kvelden.
Det varme og stille sommerværet satte en ekstra spiss på kvelden.
Kveldens høydepunkt.
Kveldens høydepunkt.
Det kan fort bli rikelig varmt når man kommer for nært en slik glohaug!
Det kan fort bli rikelig varmt når man kommer for nært en slik glohaug!

Da det hele omsider var redusert til en stor glohaug var det godt fornøyde familier som pakket i båtene og bilene og satte kursen hjemover. Blant ungdommene var det mange som ikke hadde tenkt å gi seg så tidlig. Erfaringsmessig gir glørne fra bålet både lys og varme langt ut over sommernatten. Hva er vel bedre enn å kunne sitte på et nes med likesinnede og stirre inn i de rykende restene fra sankthansbålet, imens fullmånen sakte glir over de fremdeles snødekte fjelltoppene i horisonten?

Av: Inge Almås, Stord

×