500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Svineinfluensa på Oslofjord

Stokke kommune sendte i ettermiddag ut en pressemelding om at det har brutt ut svineinfluensa blant flyktningene som oppholder seg på Oslofjord Convention Center for tiden.


Ti behandlet, flere smittet

Et titalls personer er behandlet hos lege og har fått konstatert influensa H1N1, som gjerne blir omtalt som svineinfluensa. Kommunelegen i Stokke sier til NRK Vestfold at adskillig flere sannsynligvis er smittet.

Da min svigerfar har arbeidet som allmennlege i mange år, tok jeg kontakt med ham for å høre hva et slikt utbrudd egentlig innebærer. Han tar saken med stor ro, og mener at svineinfluensa i dag ikke er farligere enn vanlig influensa. Den behandles også på samme måte som sesonginfluensa. Dette ble bekreftet av Folkehelseinstituttets overlege Tone Brun, i en kommentar til Aftenposten i ettermiddag.

Forholdsregler som ved vanlig influensa

– Gravide kvinner, barn, eldre og andre som vanligvis blir rådet til å ta spesielle forholdsregler ved vanlig influensa bør vurdere situasjonen på vanlig måte, sier legen jeg snakket med. – Jeg ser ikke noen grunn til å ta andre vurderinger nå. De som er vaksinert mot influensa ett av de siste tre årene er også fortsatt beskyttet mot svineinfluensa.

Ingen konsekvenser for arrangement

Til nyttår skal BCC ha et stort arrangement på Oslofjord Convention Center. Ifølge legen trenger likevel ikke deltakerne å være bekymret. – Influensa smitter hvis man puster inn dråper med influensavirus fra personer som hoster eller nyser. Man kan også i noen tilfeller smittes ved direkte kontakt, sier han. – Men utenfor menneskekroppen overlever ikke viruset særlig lenge. Det er ikke slik at man har noen smitterisiko om det har bodd personer med svineinfluensa i rommet noen dager tidligere.

Liten innvirkning på drift

Jeg ringte sikkerhetsansvarlig ved Oslofjord Convention Center, Nils Vedvik, som kunne fortelle at de tar noen praktiske forholdsregler for å hindre smittespredning, men at situasjonen likevel i liten grad påvirker den daglige virksomheten. – Vi gjør noen smittebegrensende tiltak hos de som er i direkte kontakt med flyktningene, og de som lager maten, sier han. – Ut over dette følger vi de råd kommunelegen gir oss til enhver tid. Vi vil også tilby vaksine til alle ansatte som ønsker det.

De som ønsker mer informasjon kan også lese pressemeldingen fra Stokke kommune.

×