500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Julestemningsgaranti!

Adventstiden er gjerne en tid for tradisjoner. I en del lokalmenigheter har julemarked blitt en slik tradisjon, som er med på å bringe den riktige stemningen til førjulstiden. I dette innlegget skriver Mette Johnsen om julemarkedet i Drammen – et marked med garantert stemning!


Det er lørdag tidlig i desember og det uvante milde været gir oss snøbortskjemte østlendinger en liten utfordring når det kommer til julestemningen. Uten snødekte åkre og trær må vi sørge for å få julestemning på andre måter, så hvorfor ikke arrangere et skikkelig julemarked?

Innrammingen av lyslenker gir kjapt de første juleassosiasjonene. Røde nisseluer flyr over en gold slette. Roser i kinnene – laget av maling og ikke av minusgrader vel å merke. Lukten av sveler og gløgg fyller luften, og julenek, julegaver og julegodter ligger dandert ved de forskjellige bodene under kreative skilt av typen ”Life is too short for diets”. Legger vi til den stemningsfulle julemusikken som strømmer ut fra anlegget er det ingen sak å konstatere at ja, nå er julestemningen definitivt på plass.

Bernt Aksel Larsen blogg - Julestemningsgaranti-3Julemarkedet fylles fort opp av glade voksne og barn som småløper mellom bodene i et forsøk på å få oversikt over de ulike tilbudene. Ansiktsmaling, hesteskokasting, fotobooth. ”Se mamma! Der lager de snømann av en sokk!” Noemi på 6 år får store øyne, og tripper begeistret. ”Kan jeg lage en, please mamma?” Et smilende nikk av mor Liv Kari, og Noemi løper til boden hvor Verena og Linda står klare for å ta henne imot. Liv Kari blir stående og beundre de vakre julekransene og dekorasjonene på bordet, og plukker til slutt opp en hjemmelaget julestrømpe. Minstesønnen Adam har fylt 1 år, ”han trenger selvfølgelig en egen julestrømpe i år”, sier hun overbevisende til seg selv og gjennomfører kjøpet.

Bernt Aksel Larsen blogg - Julestemningsgaranti-5Litt lenger bort sitter en populær fyr, Eivind, ballongmannen! Barneflokken rundt står storøyd og fascinert, – ”klarer du å lage Spiderman?” Eivind ler, ”vel, jeg kan lage en hund, er det ok?” Barna fryder seg. Eivind blåser opp en lang, tynn ballong og etter noen snedige vridninger overleverer han en liten hund til et fornøyd jente.

Bernt Aksel Larsen blogg - Julestemningsgaranti-4Hva er vel et marked uten blikkbokskasting? Dennis på 5 år går for full score og øyner den største premien; en julekurv som nesten renner over av godsaker. ”Kom igjen Dennis, du må treffe alle!” heier storebror Leon ivrig fra siden. De tre blikkboksene som ramler ned kvalifiserer dessverre ikke til premie, men gutta er fornøyde med innsatsen likevel og løper videre til lotteriboden. Kanskje er vinnerlykken større her?

Bernt Aksel Larsen blogg - Julestemningsgaranti-2En deilig formiddag begynner å bli dunkel, og til tross for varmegradene smaker det godt med noen nygrillede pølser eller en skål varm søtpotet- og gulrotsuppe. Noen julegaver, fuglenek og julekranser rikere tar Liv Kari hånden til Noemi som har avsluttet runden sin med å bli malt i ansiktet som bambi. Fornøyd spretter hun ved siden av mor ned mot bilen, mangelen på snø er det ingen som legger merke til lenger.

Av: Mette Johnsen

Foto: Birgitta A. Østgård

×