Forrige helg var jeg på Brunstad, og ble stående og se på de mange betongpelene som stikker opp av grunnen på byggeplassen. Jeg visste fra før at disse skal forankre hotellbyggene på fast grunn, men syntes det var interessant å finne ut litt mer om hva dette betyr i praksis.
Skikkelig forankring er selvfølgelig uhyre viktig når et bygg skal reises. På tomten der de nye hotellbyggene skal stå er det mye leire, og enkelte steder er det nesten 50 meter ned til grunnfjellet. Egentlig er dette litt rart når vi tenker på at det lå et lite fjell ved siden av konferansesenteret, men det er altså et stort søkk på vestsiden der de nye byggene kommer.
Leirmassene i grunnen er stabilisert ved at det er satt ned peler av kalksement. Fra entreprenøren fikk jeg vite at det er brukt over 230.000 meter slike kalksementpeler hittil i prosjektet. Det vi ser som stikker opp av grunnen er imidlertid ikke kalsementpelene, det er armerte betongpeler. Disse slås ned av spesielle maskiner, og settes ofte i grupper på opptil fire sammen. På toppen bindes pelene i hver gruppe sammen med armering, og så støpes dette sammen til det som kalles et pelehode. Det er i disse pelehodene at grunnmurene på hotellbyggene forankres.
- Hittil i prosjektet er det slått ned ca 600 slike peler
- Pelene har en gjennomsnittlig lengde på 18,5 meter
- De lengste er hele 45 meter og går nesten 20 meter under havnivå
De av mine lesere som i framtiden kommer til å overnatte på Oslofjord Convention Center i en eller annen sammenheng kan altså sove godt. Disse byggene kommer neppe til å rase sammen…