500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Vestfolds luftigste arbeidsplass?

Byggeplassen på Oslofjord Convention Center begynner å bli stor i utstrekning. Fem hotellbygg er i ferd med å reises parallelt, og grunnarbeidene er godt i gang for ytterligere to. Det er travel aktivitet samme hvor en snur seg. Høyt hevet over alt sammen sitter en kvinne som må sies å ha bedre overblikk enn noen annen, i hvert fall i rent bokstavelig forstand.


50 meter over bakken

– Plattformen på kranbommen er 50 meter over bakken, kabinen er noen få meter lavere, sier Krista Schapf. Hun er fast ansatt kranfører i ILC Construction AS, og har det som kanskje er Vestfolds luftigste arbeidsplass for tiden. Under henne ser vi en byggeplass der det er en yrende aktivitet fra arbeidere som er i ferd med å reise nye hotellbygg. Krista har en ansvarsfull jobb. – Det er klart at jeg kjenner på ansvaret, sier hun. – Jeg sitter på ganske lang avstand og skal manøvrere lasten på plass langt under meg. Det er ikke noe jeg kan ta lett på, og hvis det blåser må jeg være ekstra oppmerksom.

Det er langt ned, og å manøvrere lasten riktig krever både presisjon og et klart hode.
Det er langt ned, og å manøvrere lasten på plass krever både presisjon og et klart hode.
Her gjelder det å treffe riktig med lasten.
Her gjelder det å treffe riktig…

Når Krista beveger spakene og begynner et nytt løft merkes det godt at kranen gynger. I dag er det ganske vindstille og rolige forhold. – Når det blåser kan man omtrent bli sjøsyk her oppe, sier Krista. Hun forteller likevel at hun ikke føler seg redd. – Kranen vil aldri velte men denne krantypen er ikke av de stiveste, den svaier en god del i vinden. En gang har jeg opplevd å sitte her oppe når det blåste nærmere storm. Da kilte det godt i magen og det var ikke akkurat behagelig. Men redd kan jeg ikke si at jeg var, sier hun.

Byggeplassen under kranen ser plutselig ikke lenger så stor ut.
Herfra er det godt overblikk over det meste.

Nede fra bakken kommer stadig meldinger over radiosambandet. Kommunikasjon er viktig, og de to tårnkranene på byggeplassen har egne koordinatorer på bakken som følger med hele tiden. Hun manøvrerer den 65 meter lange kranbommen som om det var den mest naturlige sak i verden. Det virker ikke som hun er typen til å la seg stresse opp, bevegelsene er rolige og veloverveide. Slike egenskaper kommer nok godt med her oppe.

Fantastisk utsikt

Krista åpner luka til stigen som fører opp på plattformen over førerkabinen, og rusler ut over bommen. Utsikten herfra er rett og slett fantastisk.

Ute på kranbommen er det ganske nøyaktig 50 meter ned til byggeplassen.
Ute på kranbommen er det ganske nøyaktig 50 meter ned til byggeplassen.

Å se ned på alt som skjer på byggeplassen er en opplevelse i seg selv, men i tillegg ser man langt ut over Vestfjorden, forbi Håøya og Veierland.

Utsikten er i hvert fall upåklagelig!
Utsikten er i hvert fall upåklagelig!

Mot øst ser man over Nøtterøy, Bolærne og helt over Oslofjorden til Østfold.

Herfra kan man se både Bolærne og Østfold.
Herfra kan man se både Bolærne og Østfold, selv om det kanskje ikke er så godt å se på dette bildet.

Mot nordøst stikker tårnet på Slottsfjellet opp over åsryggene på Nøtterøy og dreier vi enda mer nord vi ser langt innover jordene på Jarlsberg.

Utsikten nordover.
Utsikten nordover.

På byggeplassen er det to kraner og dette er altså den høyeste av dem. Slik den er plassert ligger fire hotellbygg innenfor arbeidsområdet, nemlig V4, V5, V3 og T2. Sistnevnte er et tårnhus som skal ligge rett ved siden kranen. Toppetasjen vil ligge på mer enn 40 meter over bakkenivå, og vil dermed få mye av den samme enorme utsikten vi kan se fra kranen på denne flotte vårdagen.

Kranen er plassert slik at den skal nå over flest mulig av de nye byggene som skal reises.
Kranen er plassert slik at den skal nå over flest mulig av de nye byggene som skal reises.

Plasseringen av kranene er en sak det må legges mye omtanke i. Å flytte dem er dyrt og arbeidskrevende. For logistikken på byggeplassen er det svært viktig at de har en effektiv plassering. Allerede tidlig i prosjektet ble det derfor arbeidet mye med kranplaner som viser de ulike plasseringene på forskjellige stadier i prosjektet. Kristas kran har allerede vært flyttet en gang. Den var den første som ble montert opp i prosjektet, og sto da helt i kanten av jordet i syd. For ikke lenge siden ble den flyttet til dagens posisjon og forlenget litt. Her blir den stående en stund, det er mange løft som skal gjøres unna før den har gjort sitt på de fire hotellbyggene og kan flyttes til neste sted.

Fire bygg er reist og det femte er godt i gang.
Fire bygg er reist og det femte er godt i gang.

Stortrives

En ting er nok ganske sikkert, om kranen flyttes følger Krista med. – Jeg stortrives i denne jobben, sier hun. – På dager som i dag er det jo ekstra flott å sitte her oppe men generelt er det også en jobb som for meg har den riktige kombinasjonen av å være spennende, utfordrende og interessant, sier Krista og beveger spakene igjen. Nede fra bakken har det kommet nye beskjeder og den enorme bommen gjør en full 180-graders sving over byggeplassen. Neste løft er i gang. Det blir mange slike i dagene og ukene som kommer.

Ikke den verste arbeidsplassen på slike dager, hvis man ikke har høydeskrekk da...
Ikke den verste arbeidsplassen på slike dager, hvis man ikke har høydeskrekk da…
×