500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Professor Slabberts prosjekt sett med DNs briller

Dagens Næringsliv bringer i sin onsdagsutgave nye avsløringer om hva «Smiths Venner-medlemmer» foretar seg. Denne gangen bygger de luksusvillaer i Sør-Afrika. Når selveste Kåre J. Smith i tillegg har uttrykt begeistring for prosjektet er det klart det gir grunn for oppslag.


Avisen begynner sin to-siders reportasje med følgende: «Medlemmer fra menigheten Smiths Venner jobber med å utvikle et landområde med flyplass, luksusvillaer, restaurant, spa og vingård i Sør-Afrika.» Jeg vet ikke egentlig om jeg burde bli sjokkert eller lattermild. At medlemmer av BCC bygger flyplass var nytt for meg men om det stemmer synes jeg det er utrolig gøy. Likevel finner jeg det ikke særlig oppsiktsvekkende. BCC-medlemmer driver nemlig med mange ting.

Kanskje er dette overraskende for mange. Kanskje de fleste trodde at BCC-medlemmer bare var snekkere og kontorfunksjonærer foruten en og annen skatterevisor? Det er kanskje helt utenkelig at det blant 30.000 medlemmer rundt omkring i verden også finnes gründere, eiendomsutviklere og bedriftseiere?

Uheldigvis for de driftige personene i Sør-Afrika har Kåre J. Smith uttalt seg begeistret om prosjektet en gang han var på stevne i landet. En tenåring har i en artikkel på den interne websiden til en lokalmenighet i Sør-Afrika forstått det som at Smith var med på å kjøpe eiendommen. Smith har nemlig i et samtalepanel på en BCC-samling uttrykt seg på en måte som har gitt inntrykk av dette. Nå er likevel realiteten – slik Dagens Næringsliv også viser gjennom sine sitater – at Smith aldri har kjøpt eller eid denne eiendommen. Han sier selv at det er beklagelig hvis han er blitt oppfattet slik men det endrer ikke realiteten.

Jeg har reist ganske mye med Kåre J. Smith rundt omkring i verden. En mer entusiastisk person skal man faktisk lete lenge etter. Når han treffer mennesker som har driv og pågangsmot blir han begeistret. Så langt jeg er kjent med driver BCC-medlemmer rundt omkring i verden byggefirma, elektrofirma, butikker, reisebyrå, båtbyggeri, privatskoler, legesentre, møbelforretninger, kjøpesentre og minst hundre andre typer virksomheter. Det ville forbause meg om ikke Kåre J. Smith har uttalt seg positivt om mange av disse i en eller annen setting. Kanskje har han til og med brukt dem som inspirerende eksempler ved anledning.

La oss likevel ta utgangspunkt i at saken i Sør-Afrika er litt spesiell. La oss forutsette at Smiths uttalelse på BCC-samlingen gir grunn til å vie det omtalte prosjektet oppmerksomhet. Hva er da naturlig å trekke inn for å belyse saken? Er det naturlig å nevne det faktum at professor Tielman Slabbert, som er eier og utvikler av prosjektet, har drevet med eiendomsutvikling i landet i mange år? Er det relevant at han er professor i økonomi og har forsket på hvordan nettopp slike prosjekter har vist seg å være svært effektive tiltak for å heve levestandarden for fattige sørafrikanere? Er det naturlig å nevne at han er godt kjent både av myndigheter og universiteter for å være en som har brent for fattigdomsbekjempelse i flere tiår? Er det naturlig å nevne at hans prosjekt gjennom mange år har skapt arbeidsplasser for mange hundre mennesker i områder der det ellers er nesten umulig å finne meningsfylt arbeid?

Dagens Næringsliv bruker adskillig spalteplass på å fortelle at Slabbert er leder for menigheten i Sør-Afrika, og at han er styreleder for BCC Financial. Det er sikkert greit, men for meg er det underlig at de da ikke også tar med de forholdene jeg har nevnt over. De burde jo være minst like relevante i omtalen av eiendomsprosjektet. Selvfølgelig er det sikkert fint for avisen at de nok en gang kan skrive om «Smiths Venner» og slå opp ett bilde av Kåre J. Smith på talerstolen på Brunstad over en dobbeltside. Det selger sikkert aviser. For meg blir dette likevel litt for tynt.

Les også:

×