500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Matrix Dance Crew

Ungdom har mange innfallsvinkler både til det å uttrykke seg og til det å oppleve fellesskap. Noen gjør det for eksempel gjennom dans. I dette gjesteinnlegget skriver Mirjam Høines om hvordan en gruppe ungdom i Tønsberg forbereder et danseinnslag til BCCs PåskeCamp på Brunstad.


Gjesteinnlegg – Mirjam Høines: Commercial hiphop. En dansetype som utviklet seg fra 1970-tallets hiphop-dansere med afrikansk-amerikansk og latin-amerikansk bakgrunn, og kom av et behov for å bli sett og hørt. Siden har sjangeren vokst uten stopp, og slått røtter i populærkulturen verden over. For oss i Matrix Dance Crew handler hiphop aller mest om glede. Glede, samarbeid og beat.

Bernt Aksel Larsen blogg - Matrix Dance Crew-7
Skikkelig logo hører også med.

En torsdagskveld titter jeg inn døra i dansestudioet på Eik i Tønsberg. Gjennom døra kan jeg allerede høre musikken dunke, blandet med summing av glade stemmer. Det telles opp, og jeg prøver å snike meg ubemerket inn idet jentene starter opp danserutinen de for tiden terper på. Bevegelsene sitter, og crewet beveger seg synkronisert og rytmisk etter musikken. Jeg smiler, og vet med meg selv at her ligger det masse øvelse bak, samt en solid dose mestringsfølelse i vente.

Ser ikke ut som det mangler på entusiasme!
Ser ikke ut som det mangler på entusiasme!

Danseinstruktørene Trude, Monika og Camilla samler gjengen i en sirkel foran seg. De forklarer entusiastisk om muligheten crewet har fått til å få fremføre et danseshow på storscenen på Brunstad i påsken. Showet de skal forberede skal også fremføres sammen med to andre dancecrew fra Hamar og Eiker. Man kan nærmest kjenne forventningene og spenningen som ligger i lufta. Dette er en helt ny utfordring, en helt ny mulighet, men som jentene tar imot med åpne armer. De vet at de kan klare det, sammen.

Fullt driv!
Fullt driv!

Crewet består av 12 jenter i alderen 12 til 25 år. Det er mange ulikheter, men man ser tydelig at jentene trives. Pernille på 14 år forteller meg at nettopp dansinga med Matrix betyr noe spesielt for henne. Her får hun mulighet å være med vennene sine, og sammen kan de være med på å ta dansinga til nye høyder. Også jevnaldrende Sofie trekker frem det samme. – Det å få danse med Matrix er en veldig motivasjon for hele uka! Der får vi være sammen og gjøre det vi elsker. Det betyr masse for meg!

Øving og terping gir resultater.
Øving og terping gir resultater.

Jeg setter meg ned med hovedmentoren for Matrix, Cathrine Kvitberg. Et travelt hode med mange jern i ilden og ett brennende hjerte for barn og unge. – Selv var jeg i danseforening da jeg var yngre, og husker godt hvor mye glede det ga meg, sier hun. Entusiastisk forteller hun om hvordan de nå skal trene gruppa mot det store høydepunktet under PåskeCampen på Brunstad.

Crewet på inspirasjonstur til London.
Crewet på inspirasjonstur til London.

Cathrine forteller om nødvendigheten av å skape en teamfølelse, når man driver med dans. Jentene er et crew og skal kunne samarbeide på scenen. Alle skal føle seg hjemme og inkludert når danserutinen er over. – Det å kunne jobbe i team, terpe på ferdigheter, øve og øve, feile og så se fremgangen og oppleve mestringsgleden i gruppa er fantastisk!

Fornøyd med innsatsen!
Fornøyd med innsatsen!

Det er dette arbeidet for de unge vi brenner for. Det er dette vi jobber for. Vi ser at jentene blir trygge på seg selv, sine dansepartnere, og utvikler seg i et godt miljø hvor de trives. Her får de mestringsfølelse og ikke minst glede, samarbeid og beat.

Av: Mirjam Høines, Tønsberg, mentor i Matrix Dance Crew

×