500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Hestelukt på Brunstad

Det er sjelden jeg interesserer meg særlig for hvilke arrangementer som avholdes på Oslofjord Convention Center gjennom året. I februar er det likevel et unntak. Da avholdes nemlig AEG, og flere hundre hester rykker inn på området. I år er det 11. året at dette arrangementet gjennomføres på Brunstad.


Spesiell betydning

Riktignok er det etter hvert blitt en god del år siden jeg var involvert i hestebransjen, men AEG har en litt spesiell betydning for meg. I all beskjedenhet må jeg nemlig ta en liten bit av æren for at dette arrangementet i sin tid ble en realitet. Jeg klarer derfor ikke helt la være å følge litt med på hva som skjer.

Selve ideen var det så vidt jeg husker Anders Lefdal fra Lefdals Rideskole som kom opp med. Jeg møtte ham på et ridestevne i Sandefjord, og vi ble stående og prate hest. Lefdal visste at jeg hadde gode kontakter på Brunstad, og nevnte at anlegget ville være fantastisk for et innendørs event i vinterhalvåret. Han hadde en visjon om innendørs hesteshow, konkurranser og messe med deltakere fra hele landet, der gjestene kunne bo på stedet og ha sosial omgang innimellom rideøktene. Imens vi sto der fikk vi tak i Eirik Berentsen, som var sprangrytter på internasjonalt toppnivå. Han tente raskt på idéen, og kimen var dermed født. Jeg bisto en del med rådgivning og koordinering den første tiden, men det var Berentsen som ganske snart ble «generalen» og gründeren for arrangementet, og som drev det opp til å bli Norges største hesteshow.

Det ris fra tidlig morgen til sen kveld.
Det ris fra tidlig morgen til sen kveld.

11 dager i strekk

AEG er altså blitt et stort arrangement, der det ris konkurranser, klinikk og oppvisning fra tidlig morgen til sen kveld 11 dager i strekk. En stor messe med over 30 utstillere gir anledning til å fornye både utstyr og rideklær. Det forventes at årets arrangement setter både deltaker- og publikumsrekord. Underholdningselementet er heller ikke til å kimse av, med gallashow og artister som Carola og Didrik Solli Tangen på programmet.

Fest og underholdning er også en del av arrangementet.
Fest og underholdning er også en del av arrangementet. Lørdag var det Western-fest.

– Det er et utfordrende, men også inspirerende arrangement for oss som fasilitetsleverandør, sier Hilde Karine Johnsen, prosjektleder i Oslofjord Convention Center AS. Hun nevner at logistikken knyttet til et slikt arrangement kan være ganske krevende. – Vi har flere hundre hester innom i løpet av arrangementet, de skal ha stallplass i en av de 260 boksene vi har rigget opp, hestebilene skal parkeres, det må være god flyt mellom salen og stallene, i det hele tatt er det mange brikker som må passe inn.

Johnsen nevner også at når en god del av det som tidligere har vært stall- og riggområde nå er blitt byggeplass blir årets arrangement ekstra utfordrende. Det ser likevel ut som det løses bra.

Utenfor står hestebilene oppstilt på rekke og rad.
Utenfor står hestebilene oppstilt på rekke og rad.

Lidenskapelig engasjement

– Selv om det er noen utfordringer er arrangementet også inspirerende, fordi vi opplever at gjestene virkelig har en lidenskap og positivt engasjement for det som de driver med. Når vi kan være med og legge til rette og skape en arena for et slikt engasjement er det gøy, sier Johnsen. Hun nevner at Oslofjord har ca 80 personer i sving hver dag under årets AEG. I dagene før oppstarten ble det lagt vanntett dekke på hele flaten i den store konferansesalen, og det ble deretter kjørt inn ridesand for å klargjøre arenaen. For de som har vært på gallamiddag eller fagkonferanse på Oslofjord tidligere kan det til tider nesten være vanskelig å tro at vi snakker om samme sted.

Flere av deltakerne uttrykker begeistring for arrangementet og for bredden det representerer. Her er det mange forskjellige formater og nivåer, og aktiviteter for de fleste aldersklasser. Jeg får inntrykk av at hestemiljøet ser på denne typen arrangement som viktig både for rekrutteringen og utviklingen av hestesporten i Norge. For meg er det morsomt å registrere at det fortsatt er entusiasme og liv rundt AEG. Selv om jeg ikke lenger er engasjert i miljøet håper jeg at det er noe som vil fortsette også i årene som kommer.

×