500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Entreprenørgeneralen – del 1

Å lede entreprenørarbeidene i et utbyggingsprosjekt til godt over to milliarder er ikke noe lite ansvar. Det krever sin mann. Hvordan tenker mannen som sørger for at hotellbyggene nå reises i rekordfart på Oslofjord Convention Center? Inge Almås har forsøkt å finne det ut.


Interessant utgangspunkt

Gjesteinnlegg – Inge Almås: Jeg vil ikke påstå at byggfag er noe jeg har greie på. Når jeg hører ord som vannbord og vindski tenker jeg på utemøbler og forblåst vinteridrett. Det at noen i fullt alvor kan se på en haug med betong og noen trebiter og si «Her skal vi nok få laget noen flotte hotellbygg!» er for meg temmelig uforståelig.

Desto mer interessant er det derfor å møte Dagfinn Lindberg, daglig leder i entreprenørselskapet ILC Construction AS. Det ser nemlig ikke ut til at tanken på å stå ansvarlig for det som skjer på den yrende byggeplassen vi ser utenfor brakkevinduet plager ham nevneverdig.

Den obligatoriske kaffekoppen er snart på plass. Dette er brakkekaffe av den typen som burde hatt trekantmerke og eget sikkerhetsdatablad. Etter en kopp føler jeg meg som en trommis i et brasiliansk samabaorkester. Jeg kaster meg over tastaturet, og starter med begynnelsen. Dette intervjuet skal handle mest om Dagfinn som leder, men jeg vil gjerne også få et lite innblikk i hans bakgrunn og oppvekst.

Fra Østfold til Follo

– Jeg vokste opp i Østfold, sier Dagfinn når jeg kommer inn på dette. – I Østfold trivdes jeg for så vidt godt, men som 24-åring møtte jeg Hanne og da var det på tide å flytte, sier han med et bredt smil.

Da Dagfinn traff Hanne ble det flytting fra Østfold til Follo.
Da Dagfinn traff Hanne ble det flytting fra Østfold til Follo.

– Vi valgte å bosette oss i Follo. Nå har vi faktisk vært gift i snart 25 år, og har vært så heldige å få tre gutter og fire jenter sammen. Familielivet med Hanne og barna gir meg en stor glede og mening i livet, som jeg setter enorm pris på.

– Er det tilfeldig at du ble entreprenør, eller ligger det i genene?

Jeg har egentlig en ganske god formening om svaret allerede før jeg har stilt spørsmålet. Noen typer gir inntrykk av å være født med blå negl og vernesko. Selv i bryllup ser de ut som de helst ville hengt snekkerbeltet rundt findressen. Dagfinn er en slik type. Ganske riktig. – Så lenge jeg kan huske har jeg likt å bygge noe, sier Dagfinn og setter snekkerblikket i meg. – Min «yrkeskarriere» startet vel da jeg som 10-12 åring begynte å bygge hytter i skogen. Siden startet jeg på videregående, tok håndverksutdannelse og fikk svennebrev som tømrer. Jeg ønsket også å få mer innsikt i faget og fortsatte med videreutdanning som byggmester. Noe teknisk utdannelse har det også blitt etter hvert.

Har gått gradene

– I denne bransjen er vel praktisk erfaring også viktig. Jeg forstår det som at folk som har gått gradene og har med seg praktisk erfaring blir verdsatt høyt?

– Det er nok riktig, svarer Dagfinn. – For min del tilbrakte jeg mange år i byggefirmaet Block Watne og gikk der gradene fra lærling til byggeleder. Etter hvert fikk jeg ansvar for flere større utbyggingsprosjekter, blant annet utbyggingen av Bøleråsen der vi bygget over 100 boliger.

– En del vil kanskje huske deg fra den forrige utbyggingen på Brunstad. Du hadde en rolle i den også?

Dagfinn strekker seg etter kaffekoppen og ser litt drømmende ut. – Ja, det stemmer, svarer han. – Det var en fantastisk spennende og interessant tid! Jeg var ansvarlig for utbyggingen av den såkalte «Brunstad Hageby», der vi bygget en hel by med nesten 600 mindre fritidsboliger. Etter hvert ble jeg også daglig leder for selskapet som utførte byggingen. Da vi var ferdige med prosjektet på Brunstad satt vi med veldig mye god kompetanse i selskapet, og vi fant ut at vi ville utnytte denne til å etablere oss i boligmarkedet. Dette var starten på det selskapet som i dag heter IEC-hus, og som er blitt en stor aktør i det norske husmarkedet.

– For min del var jeg de neste årene fullt engasjert med dette, og hadde ikke trodd at jeg skulle bli involvert på Brunstad igjen. I 2012 åpnet det seg likevel mulighet til å gå inn i selskapet ILC Construction. Selskapet var i en prosess for å bli engasjert i det nye utbyggingsprosjektet på Brunstad, og det var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg.

Ny utbygging på Brunstad

– Du leder nå altså selskapet som er generalentreprenør for utbyggingen på Brunstad, en utbygging som har en total kostnadsramme på godt over to milliarder. Hva vil du si er din største utfordring i arbeidshverdagen?

Dagfinn tenker seg om en stund. – Min største utfordring er å få god flyt i alle ledd, og å få alle til å fokusere fullt ut på sine oppgaver, svarer han omsider. – All energi som går på tvers av flyten i en organisasjon er hemmende. Jeg er veldig opptatt av å få alle til å dra i samme retning, det øker produktiviteten og kvaliteten på det vi leverer.

Dagfinn Lindberg til venstre, sammen med representanter for byggherre og leietaker.
Dagfinn Lindberg til venstre, sammen med representanter for byggherre og leietaker i prosjektet på Oslofjord Convention Center.

– Selskapet ditt har en betydelig stab med ca 70 egne ansatte, 12 lærlinger, og leier i tillegg inn en stor mengde underleverandører. Er det utfordrende å få så mange aktører til å arbeide sammen?

Det banker på døra. Dagfinn blir distrahert. Noen må ha en signatur. Men det er ikke lenge før han er på sporet igjen. – Jeg opplever det ikke egentlig som noe problem, sier han bestemt. – Vi bruker mange lokale selskaper og entreprenører, og jeg synes vi samarbeider utrolig godt. Jeg opplever at vi står sammen om å gjøre dette til et godt og veldrevet prosjekt, selv om et så stort prosjekt også nødvendigvis vil ha sin andel av problemer og utfordringer.

Av hensyn til leserne velger jeg å ta en pause her og dele dette intervjuet i to. I neste del snakker Dagfinn om hva han setter pris på hos sine ansatte, hvordan han er som leder, og hvilke verdier han ser som viktige i livet.

Av: Inge Almås

×