500px vk tumblr gift phone play angle-left angle-right angle-up angle-down twitter heart envelop tag star facebook feed close checkmark menu instagram googleplus pinterest search skype dribbble users certificate expand linkedin map-pin-fill pen-alt-fill youtube flickr clock bag

Innovasjon i Brunstad 2020

Når man bygger hotellbygg slik det gjøres på Brunstad er de tekniske installasjonene litt av en jobb å få på plass. I utbyggingsprosjektet på Brunstad har de kommet opp med en idé som gjør dette betydelig enklere.


De som har vært på Brunstad den siste tiden, eller som følger med på bilder, har kanskje lagt merke til stålrammene med en mengde rør og teknikk, som løftes inn i hotellsuitene. Siden jeg er nysgjerrig på slike ting syntes jeg det var interessant å finne ut mer om disse, og det kan jo hende noen av mine lesere også har interesse av å vite hva det egentlig er.

Etter hva jeg får opplyst er det vanligvis både arbeidskrevende og kronglete å få på plass ventilasjonsaggregater, vann- og sanitærsystem, varme- og sprinklersystem og sikringsskap med styringsautomatikk i et hotellrom. Alt dette skal ha sine kabelføringer og rør. Å bygge de tekniske systemene inn i rommene med relativt begrenset plass er rett og slett en kjempejobb.

3D-skisser for de tekniske modulene som benyttes i hotellbyggene
3D-skisser for de tekniske modulene som benyttes i hotellbyggene

Under prosjekteringen av utbyggingen på Brunstad fikk entreprenørselskapet IEC Construction AS og ingeniørselskapet IPD Norway AS ideen om å samle disse tekniske installasjonene i moduler som kunne produseres ferdig på forhånd. De laget raskt noen skisser og 3D-tegninger, og så at her var det et stort besparelsespotensial. Entreprenøren IEC Construction AS utviklet produksjonsmetoder og arbeidstegninger, og satte opp en produksjonslinje i deler av parkeringskjelleren for de nye hotellbyggene.

De tekniske modulene produseres i parkeringskjelleren
De tekniske modulene produseres i parkeringskjelleren

Nå masseproduseres disse tekniske modulene før hotellbyggene reises. Modulene heises fortløpende inn i byggene sammen med badekabiner, og følger fremdriften til betongelementene, etasje for etasje. Ved noen enkle koblinger av rør og kabler er det aller meste av tekniske installasjoner på plass i hotellrommene.

Slik ser modulene ut når de er komplette og installert i suitene
Slik ser modulene ut når de er komplette og installert i suitene

Entreprenøren anslår at de sparer opp mot 25% i tidsbruk for de tekniske installasjonene ved å gjøre det på denne måten. Etter det jeg får opplyst kjenner de ikke til at slike løsninger er i bruk i andre byggeprosjekter her i landet, og løsningen er altså noe de har utviklet selv i samarbeid med prosjekteringsfirmaet. Ifølge entreprenøren er erfaringene hittil så positive at de også etter hvert vurderer å lansere løsningen som et kommersielt produkt i det norske markedet.

Fra produksjonen i parkeringskjelleren
Fra produksjonen i parkeringskjelleren

Det er jo morsomt å høre at prosjektet også får fram kreative og besparende løsninger. Enda morsommere blir det nok for de som om halvannet år kan skru på varmen eller dusjen og selv erfare at dette faktisk fungerer…

×